Eco-Androgyn

Tijdens een oriëntatie op het thema ‘gender’ kwam ik de term Ecofeminisme tegen. Een sociale en politieke stroming die ecologisme en feminisme met elkaar verbindt. Ecofeministes veronderstellen een verband tussen de onderdrukking van vrouwen en de achteruitgang van het milieu. Ze onderzoeken raakvlakken met seksisme. Aanhangers van deze stroming leggen de nadruk op het belang van wederzijdse relaties tussen mensen, dieren en de aarde.

Toen ik me verder in het genderthema verdiepte, ontdekte ik hoe diep het verschil tussen de seksen (letterlijk) nog speelt: jongens spelen met autootjes en meisjes met poppen. Op verschillende gebieden worden er denkbeeldige lijnen getrokken: de vrouwenafdeling in winkels, die bedoeld is voor mij en de mannenafdeling die ‘verboden’ terrein is.

Mensen die zich niet mannelijk en niet vrouwelijk voelen maar juist gevoelsmatig tussen beide seksen staan, worden androgyn genoemd. Iemand die zich niet wenst te conformeren aan de splitsing man-vrouw, maar tegelijk mannelijk en vrouwelijk is.

Bij kledingstukken wordt nog steeds onderscheid gemaakt tussen stoere mannelijke kenmerken en zachte vrouwelijke. Bijvoorbeeld stoer zwart leer tegenover roze zacht mohair. Deze traditionele kijk op mode wilde ik doorbreken. En er tegelijkertijd mijn passie voor duurzaamheid aan verbinden. Daarom heb ik onderzoek gedaan naar de term Eco-Androgyn en ontdekt dat dit niet bestond.

Ik heb mijn opdracht verder uitgewerkt en behalve het combineren van twee bestaande zaken tot iets nieuws, ook een nieuwe term gelanceerd!

Categories

Author

Studio Lisa Ortsen

Date & Time

maart 3, 2017