Felt Painting

Vanuit een poging om voedselverspilling tegen te gaan ben ik gaan zoeken naar een toepassing voor etensresten. Het leek me interessant om ze als kleurstof te gebruiken voor bijvoorbeeld wol. In plaats van wollen garens te gebruiken, heb ik ervoor gekozen zelf onbewerkte wol te vilten. Het maken van vilt is het oudste textielambacht ter wereld en het ambachtelijke stel ik graag centraal in mijn werk.

Ik heb de gekeken naar de eigenschappen van vilt. Wat me opviel, is dat vilt niet alleen water en vuilafstotend is, maar door de gesloten structuur van de wolvezel,  ook weer vocht afgeeft zonder te schimmelen. Voor mij een interessant gegeven, dat ik goed kon gebruiken bij mijn voorkeur voor het natuurlijk verven van textiel in combinatie met het tegengaan van voedselverspilling.

Normaal gesproken maakt verhitting deel uit van het verfproces. Ik heb onderzocht of het mogelijk was vilt te verven met natuurlijke materialen zonder het hierbij te verhitten. Wat gebeurt er wanneer restafval van bijvoorbeeld groente, fruit en thee in aanraking komt met het vilt? Door de materialen en resten tegen elkaar aan te leggen of de resten op het vilt te laten druppelen, zijn heldere kleuren ontstaan die niet schimmelen. Het resultaat heeft mijn verwachtingen overtroffen omdat deze werkwijze juist een bijzondere frisse uitstraling geeft aan het vilt.

Categories

Author

Studio Lisa Ortsen

Date & Time

juni 18, 2018